Afvallen lijkt na je 40e ineens veel moeilijker… Dit is waarom (en wat je eraan kunt doen!)

Heb je het gevoel dat de kilo’s er vroeger moeiteloos afgingen, maar dat het nu een eindeloze strijd is? Dat je ondanks je inspanningen – gezonder eten, meer bewegen – toch geen resultaat ziet? Het kan frustrerend en ontmoedigend zijn. Je bent niet alleen. Veel mannen en vrouwen worstelen hiermee, en het voelt alsof je lichaam tegenwerkt in plaats van meewerkt. Hoe komt dit? En belangrijker nog: wat kun je eraan doen?

voordelen BGN gewichtsconsulent

    Waarom is afvallen na je 40e moeilijker?

    Wat is dat toch... Je doet zó je best maar dat crashen van vroeger werkt niet meer. Of je merkt dat er elk jaar, toch steeds een kilootje aan lichaamsgewicht bijkomt terwijl je niet heel veel anders doet dan voorheen. Sterker nog; je leeft best gezond, toch? Zo rond je 40e gebeurd er heel veel; zowel buiten- als binnen in het lichaam. En al deze veranderingen bij elkaar maken dat ons lichaam dus ook anders reageert op wat we voorheen allemaal deden. Sommigen 'fietsen' makkelijker door deze periode en voelen niet veel verschil, maar ik denk dat heel veel mensen zich herkennen in het hebben van minder energie en lichamelijke veranderingen. Het goede nieuws is: daar is echt wat aan te doen! Hier is wat uitleg omdat ik er altijd in geloof dat je een beetje kennis en daardoor begrip, helpt om andere keuzes te maken. Ja, ook al wil je misschien nog steeds als iemand van begin 20 leven!

    1. Langzamer metabolisme
      Waar je vroeger een paar kilo kon kwijtraken door simpelweg wat minder te snoepen, lijkt dat nu niet meer te werken. Je stofwisseling vertraagt naarmate je ouder wordt, waardoor je lichaam minder calorieën verbrandt in rust. Zelfs als je hetzelfde eet en beweegt als vroeger, kan het resultaat uitblijven – of erger nog, je komt zelfs aan.

    2. Hormonale veranderingen
      Voor vrouwen brengt de overgang grote veranderingen met zich mee. De afname van oestrogeen kan ervoor zorgen dat je meer vet opslaat, vooral rond je buik. Ook mannen krijgen te maken met een daling van testosteron, wat spierverlies en een tragere vetverbranding veroorzaakt. Hierdoor voelt het alsof je lijf niet meer reageert op je gezonde gewoontes.

    3. Spierverlies
      Vanaf je 30e verlies je gemiddeld 3-8% spiermassa per decennium. Minder spiermassa betekent een lagere calorieverbranding, zelfs in rust. Dit kan verklaren waarom je zwaarder wordt, terwijl je niks anders doet dan vroeger.

    4. Veranderende leefstijl en energiegebrek
      Een druk gezin, een veeleisende baan en andere verantwoordelijkheden zorgen ervoor dat zelfzorg minder prioriteit krijgt. Bovendien heb je misschien minder energie dan vroeger, waardoor je sneller grijpt naar makkelijke (vaak ongezonde) oplossingen en minder beweegt. Stress en slaaptekort maken het nóg moeilijker om af te vallen, omdat ze je honger- en verzadigingshormonen verstoren.

    Hoe kun je na je 40e wél succesvol afvallen?

    Bovenstaande verklaart het één en ander. Maar HOE ga je daar dan in je dagelijks leven mee om? Ik geef je vast 5 handvaten:

    1. Focus op krachttraining
      Om spiermassa te behouden en je metabolisme te ondersteunen, is krachttraining essentieel. Dit hoeft niet zwaar te zijn: oefeningen met lichaamsgewicht, weerstandsbanden of lichte gewichten kunnen al een groot verschil maken.

    2. Pas je voeding aan je leeftijd aan
      Je lichaam heeft nu andere behoeften dan toen je 20 was (ja, sorry, het is echt waar). Kies voor eiwitrijke maaltijden om spierbehoud te stimuleren en focus op vezelrijke voeding voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Vermijd snelle suikers en sterk bewerkte producten.

    3. Houd je hormonen in balans
      Eet voldoende gezonde vetten (zoals uit noten, zaden, avocado en vette vis) en zorg voor voldoende slaap en stressmanagement. Dit helpt je hormonen in balans te houden en cravings te verminderen.

    4. Blijf in beweging, maar slimmer
      Cardio is goed, maar overdrijf het niet. Combineer het met krachttraining en kies voor beweging die je volhoudt, zoals wandelen, yoga of zwemmen.

    5. Luister naar je lichaam
      Crashdiëten en extreme restricties werken averechts. Eet met aandacht, leer je verzadigingsgevoel herkennen en wees consistent in je gezonde keuzes zonder alles-of-niets-denken.

    Wil jij hulp bij afvallen na je 40e?

    Blijf niet vastzitten in oude methodes die niet meer werken. Ik help je met een op maat gemaakt voedings- en leefstijlplan dat wél past bij jouw levensfase. Wil je hier meer over weten? Plan een kennismakingsgesprek of stuur me een berichtje! 


    Disclaimer

    De informatie in deze blogpost is bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een gekwalificeerde arts of diëtist. Raadpleeg altijd een arts of andere gekwalificeerde gezondheidszorgprofessional met eventuele vragen die je hebt over een medische aandoening of behandeling. De ervaringen en resultaten in deze blogpost zijn individueel en kunnen variëren. Het is belangrijk om je persoonlijke situatie en gezondheid in overweging te nemen voordat je wijzigingen aanbrengt in je dieet of levensstijl.

     

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.